Gleditschkonferansen
Kunst i krig og konflikt
Gleditschkonferansen er teatrets årlige fagdag, dedikert Trøndelag Teaters første sjef, Henry Gleditsch.
Henry Gleditsch var Trøndelag Teaters første teatersjef fra 1937. Under andre verdenskrig var han en uredd forsvarer av teatrets frihet og aktiv i holdningskampen mot okkupasjonsmakten. 7. oktober 1942 ble han og ni andre sonofre henrettet i Falstadskogen.
Foredrag og panelsamtale
Teamet for Gleditschkonferansen 2023 var Kunst i krig og konflikt. Konferansen fant sted 7. oktober på Gamle Scene og inkluderte fem foredrag og en panelsamtale ledet av journalist Klaus Sonstad.
Sterke foredrag
Den ukrainske dramatikeren og regissøren Anastasiia Kosodii delte selvopplevde historier om kolleger og venner som har mistet livet i krigen i Ukraina. Journalist og forfatter, Sidsel Wold, snakket om betydningen kunstneren Banksys verk har i krigsrammede områder. Kunsthistoriker Ingeborg Hjorth foredro om den norske billedhuggeren Odd Hilts opplevelser i Falstad fangeleir under andre verdenskrig. Professor i dramaturgi ved Stockholms Konstnärliga Högskola, Jon Refsdal Moe, snakket om den østerrikske forfatteren Peter Handkes holdninger og relasjon til krigen i det tidligere Jugoslavia. Astrid Fadnes, leder av kunstnerkollektivet Pikene på broen, fortalte om kollektivets grenseoverskridende kunstprosjekter og kultursamarbeid.
Litteratursamtale i Teatergata
Gleditschkonferansen ble innledet 6. oktober med en litteratursamtale mellom journalist Sidsel Wold og journalist Geir Svardal om forestillingen Det åttende livet (til Brilka). Stykket som er basert på Nino Haratischwilis bestselgerroman har kunst i krig og konflikt som et gjennomgående tema. Samtalen i Teatergata var et populært oppspark til konferansen.
Gleditschkonferansen ble avviklet i samarbeid med Falstadsenteret og NTNU.